Hasznos információk
Diósgyőri Kézműves Alkotóház

A Diósgyőri Kézműves Alkotóházat miskolci civil szervezetek - a tárgyi hagyományőrzéssel foglalkozó Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, valamint a szellemi hagyományápolással foglalkozó MANDORLA Közművelődési Egyesület - alapították 1999-ben. A gazdag szellemi örökséggel bíró Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő egyesületek közös munkával kívánták megteremteni azt az intézményt, mely egyaránt szolgál a tárgyalkotó mesterek és a szellemi hagyományőrzők otthonául. Az egykori Diósgyőri Koronauradalom barokk épülete - Miskolc-Diósgyőr Nagy Lajos király útja 18. - az egyik legszebb darabja a csaknem 250 éve épített királyi uradalmi épületeknek. A 90-es évekre tönkrement volt uradalmi irodaházat az alkotóházat működtető egyesületek közös akarattal és szervezéssel újitották fel, 2004 júniusában megnyitva azt a nagyközönség előtt.

A Diósgyőri Vár közvetlen közelében álló gyönyörű épület terveit az Ybl-díjas Rudolf Mihály és Hidasnémeti János miskolci építészek készítették. A helyi védettségű épület generál-kivitelezését a Balázs István vezette Bükk-Közmű Bt. végezte. Az egyesületek tagjai maguk is sok-sok munkát végeztek el a felújítás során. A Diósgyőri Kézműves Alkotóházban egyaránt lehetőség van kiállítások bemutatására, az élő műhelyekben egy-egy mesterség megismerésére, közösségi rendezvényekre (népi játszóházak, mesterség bemutatók, koncertek, előadások, táncházak), kézműves termékek forgalmazásra, könyvtár és videótár használatára.

Az alkotóház a több ezer éves magyar alkotóművészet mai művelőinek kíván otthonul szolgálni, közelebb hozva ősi műveltségünk üzenetét és a mai kor kiváló kézműveseinek és hagyományápolóinak világát.

Legyenek Önök is részesei az immár évente több mint tízezer látogató élményeinek Alkotóházunkban.

Isten hozta Diósgyőrben, látogasson el hozzánk, tekintse meg honlapunkon keresztül a Diósgyőri Kézműves Alkotóházat és a magyar királynék csodálatos jegyajándékát, a Diósgyőri Várat!

lap teteje
Magunkról  |
Rendezvények  |
Közösség  |
Kapcsolat